pondělí 13. února 2017

Nová tiskárna Canon Pixma G2400

Tento víkend jsme si doma udělali radost a pořídili si novou tiskárnu. :-) Kdysi jsme měli starou inkoustovou, ale stále tam zasychala hlava, tak už šla pryč. Tiskárna nám chyběla stále víc. Zvažovali jsme laserovou, protože by nezasychala, ale stejně nás tiskárny stále odrazovaly vysokými náklady na tisk, několik korun na stránku. Pak jsme objevili "tankový systém", kde je sice vyšší cena tiskárny, ale provoz je 10x až 20x levnější než u jiných tiskáren. Barva tam není součástí cartridge, ale je v nádobkách a k tiskové hlavě se dopravuje hadičkami. Stránka A4 vyjde při 5% vykrytí jen na asi 10 haléřů. Prvním kandidátem byla Epson L382 (Epson přišli s tankovým systémem jako první), ale volba nakonec padla na Canon Pixma G2400 s vestavěným skenerem (v Alze za 3990,- Kč). Má lepší barvy než Epson, skener je velmi rychlý, tisk je rychlejší a systém nádobek je lépe řešený. Náhradní sada 4 barev CMYK vyjde na něco přes 600 Kč a potiskne 6000 stránek, tedy náklady na barvu jsou fakt mizivé a nemusíme šetřit.

Tak takhle vypadala krabice, kterou jsem dotáhl domů z Alzy. :-) V krabici s tiskárnou je plná sada barev (pro 6000 stránek), ale přibral jsem ještě navíc další sadu barev, tedy zásoba k tisku na 12 tisíc stránek. Tohle asi jen tak nespotřebujeme. :-) Skutečně za málo peněz hodně muziky. Přibral jsem ještě fotopapíry pro tisk fotek a USB kabel (ten nebývá součástí tiskáren).


Krabice po rozbalení obsahovala kromě tiskárny: plnou sadu barev, barevnou a černou tiskovou hlavu, CD, síťový kabel a návody pro instalaci. Překvapilo mě, jak jsou ty lahvičky s barvou velké, čekal jsem je menší (barevné jsou po 70 ml, černá je 135 ml).

Zprovoznění tiskárny s tankovým systémem je trochu složitější než u běžných tiskáren, ale nic co by nezvládl i laik. Všechno bylo pečlivě popsané nejen v návodu, ale i na tiskárně, aby instalace byla skutečně snadná a bezpečná.

Nejdříve bylo nutné sundat všude červené bezpečnostní pásky - byly dobře označené a dobře viditelné.

Další krok bylo vložení tiskových hlav - vlevo barevná, vpravo černá.


Zavřít a docvaknout západky.

Následuje nalití inkoustu do nádobek v tiskárně. Nejdříve černá barva. Dokonce pamatovali na kolíčky, na které se napíchla gumová víčka otevřené nádobky, aby při napouštění nepřekážela. Nádobky se musely ze stran docela silně mačkat aby barva vytékala, ale alespoň se nádobka sama nechtěně nevylije. Nalévání bylo čisté, nehrozilo potřísnění barvou. Lahvičky se měly nalít celé, nádobky byly skoro až po okraj.

Dále přišly na řadu 3 lahvičky s barevným inkoustem. Vše je dobře barevně označeno, nemělo by se stát že by někdo nalil barvu do nesprávné nádobky.

Teď jsou již všechny nádobky plné, až po okraj. Tohle je také výhoda Canonu, stav barvy v nádobkách je dobře viditelný zepředu.

Teprve až v této fázi se tiskárna připojí do proudu. Po zapojení kabelu se tiskárna zapne vypínačem a podržením tlačítka Stop se spustí první zavádění inkoustu do hlav. Tiskárna 6 minut hučí a šrotuje. Po té době je tiskárna připravena k provozu. Z nádobek ubyl asi 1 cm barvy. V návodu uživatele uklidňovali, že tento úbytek je jen při prvním zprovoznění tiskárny.

Je vidět, jak jsou hadičky k hlavám naplněny barvou. Poněkud mi to připomnělo knihu "Upír z Feratu". :-)

Tiskárna je připravena, může následovat první tisk. Z CD instaluji software. Z internetu si samo stahuje poslední verzi software a driverů. Tisk zkušební stránky - jo v pohodě. Výhoda proti např. té Epson, že po zapnutí tiskárny se startuje docela rychle (jen asi 20 sekund). Skener - tak ten jede teda fakt hodně rychle. Skenery umí dělat Canon fakt hodně dobré a rychlé, to vím už z dříve. Funkce kopírování dokumentu - stačí na tiskárně zmáčknout černé nebo barevné tlačítko (není nutný PC), dokument se oskenuje a hned vytiskne. Tak tohle je docela super, kvalita výborná. Zkopíroval jsem si doklad z účtárny - kdybych originál neměl trochu pokrčený, tak vůbec nevím který je který, i ten podpis propiskou vypadá úplně přesně stejně. Jako kopírka mě to teda docela nadchlo. :-)

No a nakonec tisk fotek. Nevěřil jsem, že by inkoustová tiskárna mohla tisknout rozumné fotky. Vytiskl jsem fotku na doporučený fotopapír Canon Gloss GP-501S a ani jsem nevěřil - fotka v super kvalitě, přesně jako z Fotolabu. Takže je to jasné, odteď tiskneme fotky z dovolené doma. :-) Velkou výhodou proti jiným tiskárnám je i možnost tisknout fotku bez bílých okrajů.

Žádné komentáře:

Okomentovat