čtvrtek 6. dubna 2017

Jede jede mašinka, kouří se jí z komínka...

Často mě překvapí, že i po 24 letech se na mě obrací lidé s připomenutím hry Vlak, kterou jsem vytvořil v roce 1993. Dnes popovídání o historii hry...


Inspirací pro vznik Vlaku byla klasická hra Had - sbíráte předměty, s každým sebraným předmětem se had prodlouží o článek. Připomnělo mi to vlak a napadlo mě, že úkolem by mohlo být sebrat daný počet předmětů, nezamotat se a vyjet branou ven ze scény. Princip hry byl tedy jasný.

Druhou věcí byla grafika. V roce 1993 byly standardním vybavením počítačů grafické karty EGA s 16 barvami, proto hra používala videomód BIOS 13, EGA 320x200/16 barev, kde se pomocí portů karty pracovalo se 4 barevnými rovinami. Kdo uměl používat EGA porty, byl tehdy King! Úžasný Hra byla vytvořena v assembleru v DOS a zabírala jen 13 KB (měla i vlastní interní komprimaci). Jednotlivé obrázky (políčka) měly 16x16 pixelů/16 barev a 3 fáze animace. Obraz vypadal takto (2x zvětšeno):

Scény jsme vytvářeli s mou bývalou ženou. Také někdy přišla s nějakým nápadem na scénu, ale hlavně mi pomáhala scény testovat a připomínkovat.

Po vypuštění se hra začala rychle šířit a stávala se dost populární. Ne ani že by byla tak vynikající, ale byla to doba, kdy tyhle věci ještě moc neexistovaly a vše teprve vznikalo. Každá nová hra byla velmi žádaná a PC programátorů tehdy bylo jen jako šafránu, obzvláště v oblasti grafiky.

Objevily se i požadavky, že by bylo hezké mít možnost vytvářet si vlastní scény hry. A tak vznikla v roce 1995 novější verze hry 2.0. Lišila se možností definice vlastních scén, podpora karty Hercules a doplnění demo maker, kdy se při nečinnosti spustilo přehrávání řešení scény. Tahle makra měla ale význam spíš pro mne - dala se tak automaticky ověřit průchodnost scény bez nutnosti celou scénu pracně znovu a znovu odklikávat. Překvapivě však se tato novější verze nerozšířila tak jako ta první a tak vedle sebe existovaly obě verze současně, protože běžní uživatelé je ani nerozlišovali.

Pro zajímavost, jak vypadala definice obrázků ve verzi 2.0:

Když pak později vznikl Gemtree Petr, vytvořil jsem v něm novější verzi Vlaku, 2.1. Lišila se především tím, že funguje pod Windows a rozlišení grafiky je 2x větší, tj. předměty měly 32x32 pixelů a více barev. Ten první boom vzniku PC softwarovéhu trhu byl už ale pryč a tak se hra nestala už moc zajímavou. Windows verze se dá stáhnout zde: http://www.breatharian.eu/Petr/program/puzzle.htm

Od těch dob se na mne často někdo obrací se vzpomínkou na Vlak, že ho zná dobře z dětství. Vzniklo také mnoho portů Vlaku jinými autory, obzvláště na mobilech. Já vytvořil v roce 2009 ještě jednu modifikaci - do soutěže firmy Becherovka verzi vlaku napsanou ve Flashi, kde jsou jako předměty použité věci z Becherovky.

Hra se dá zde na stránce spustit online http://traintobecherovka.sweb.cz. Na odkaze jsou ke stažení i všechny ostatní verze hry Vlak. Dnes už je ovšem trochu problém - hra vyžaduje Flash, ale ten je v Chrome implicitně vypnutý. Před spuštěním hry ho musíte nejdříve povolit, tj. na adrese chrome://settings/content (adresu přenést do adresového řádku Chrome, nebo otevřít Rozšířená nastavení / Nastavení obsahu) zapnout volbu Flash / "Povolit spouštění obsahu Flash na webech".

Ve Flash verzi nejsou scény dostupné přes heslo, hra si ukládá stav do cookies - proto je dobré zapsat nějaký svůj nick, pod kterým se to uloží. Email není třeba zadávat (skore tabulka dnes už nefunguje). Do scén se dají přenášet záznamy řešení scény jako makra. Ukázka obrazovek hry:


Ještě jako zajímavost - pomocí maker jsem vytvořil videa s autorským řešením scén a dal jsem je na fotobanky. http://www.motionelements.com/c-8714125-train-puzzle-game-stock-footages.html

DOS verze hry se pod Windows už nedají spouštět (dá se spustit jen Windows verze), ale dají se ještě spouštět v emulátorech jako DOSBox nebo např. zde online v JavaScriptu: http://www.retrogames.cz/play_487-DOS.php?language=CZ

Je potěšující, když se stále i dnes ještě objevují pozitivní recenze a komentáře. Příklady pár odkazů:

Dost mě pobavilo tohle video - autor začíná se slovy, že je to hra pro 4-leté děti, ale v průběhu hry začíná jít docela o nervy. :-) Bohužel vkládaná videa tu už přestávají fungovat (měly by ještě fungovat pod Internet Explorerem) a tak níže přidávám ještě i přímý link na video.

Nebo jiné video, od "klidnějšího" autora. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat