sobota 25. března 2017

Lidové ornamenty z Podluží 2

Druhá část lidových ornamentů z Podluží, tentokrát na budovách z mého rodného Lanžhota.

Nejznámější je dům čp. 155 na náměstí, zemědělská usedlost z druhé poloviny 19. století. Co ho pamatuji, tak vždy měl ozdobně malované žudro (tj. klenutý přístavek u vchodu). V posledních letech je využíván jako městské muzeum.

Zde je fotka z roku 2000.


Detail malby.

Fotka toho samého domu, o 4 roky později, z roku 2004. Můžete si všimnout, že rozbouraný plůtek byl opravený a dům vymalován. Ornamenty na žudru jsou zcela jiné, i když také jistě malované lidovou malířkou.





Opět fotka stejného domu, ale z roku 2013, tedy o 9 let později. Dům nezměněn, jen plůtek opět nějak chátrá a barvy malby jsou už poněkud zašedlé.

Jiný známý dům je čp. 183. Je to stavba v tradičním lidovém stylu z roku 1857 (tedy alespoň co tvrdí Wikipedie). Na fotografiích z roku 2004 je čerstvě vymalovaný.

Detail

O 9 let později, v roce 2013, je už patrné chátrání - barvy vybledlé a omítka otlučená.

Žudro domku čp. 83, rok 2004.

Jiný dům, v roce 2000.

Ten samý dům o 4 roky později, rok 2004. Na malbě je patrná nějaká oprava.


Ornamenty na kapličce, rok 2004. Poblíž kapličky stávalo papírnictví, kam jsem si v letech 197x chodil kupovat sešity do školy. :-) A chodil jsem kolem ní k babičce "na druhý konec", jak se říkalo dolní polovině Lanžhota za oddělovací silnicí.

Tento dům si pamatuji jako doktorský - sem jsme vždy chodívali k doktorům, byly zde ordinace. Tady v roce 2004 už vypadá opuštěně a zchátrale.

Na tomto domě byla tato malba na brizolitu odjakživa co si pamatuju.

Ještě mě dodatečně napadlo k minulému článku, že jsem některé ornamenty překresloval do vektorů (pro fotobanky). Kdyby měl někdo zájem a chtěl je použít, tak tady jsou ke stažení ve formátech AI (Adobe Illustrator), EPS (Inkscape, Corel) a JPG (rastr ve velkém rozlišení): http://www.breatharian.eu/data/Ornamenty.zip ... A zde jsou jejich náhledy:




Žádné komentáře:

Okomentovat