sobota 18. března 2017

Pohádky z abecedy 8 - Veselý tělocvik

Osmá, a poslední, pohádka z knížky "Pohádky z abecedy" od Václava Deyla.

Publikováno se souhlasem autorů knihy.

VESELÝ TĚLOCVIK



Nemusím vám ani vyprávět, že všechna písmenka velice ráda cvičí. Chtějí být zdravá a silná. Jak by to také vypadalo na stránkách sešitů a knížek, kdyby každé písmenko stálo jinak nakloněno, některé by bylo skrčené, jiné šišaté nebo zkroucené, některé by se nedovedlo ani postavit do řady ... eh, škoda mluvit!

Každého rána vyskočí písmenka z postýlek a nastoupí k ranní půlhodince jako vojáci. Cvičí je Vykřičník. Však je to junák urostlý a rovný, a rozkřiknout se také dovede.

Teď už to jde. Užijí při tělocviku leckdy veselou chvilku, ale přál bych vám vidět, jaký to byl chumel tehdy dávno, když písmenka začala s tělocvikem. Vykřičník vysvětlil písmenkám, že nejprve budou cvičit nástup, řekl jim, jak se má správně nastupovat, a pak je nechal rozběhnout po hřišti. Najednou se postavil do pozoru a vykřikl:

"Abecední četo!" Hups, všechna písmenka stojí v pozoru (obrácena čelem k Vykřičníku). Nikdo se ani nehne.

"Směr - levý roh kalamáře - v řad nastoupit!"

A teď to začalo. Takovou strkanici nikdo neviděl. I písmenko 'G', které tak rádo leží za pecí jako pohádkový Honza, se tlačilo sem i tam, nevědělo, kam má skočit. Kde byla malá mezera, tam se hnala hned tři písmenka najednou, srazila se, že hned bylo trochu modřin. 'H' a 'U' se zapletla rukama do sebe, nemohou se rozplést, 'S' a 'Š' podrážela nechtě ostatním nohy, a 'T' se točilo s roztaženýma rukama jako holub na báni a stále mělo málo místa.

Vykřičník počítal do desíti, pak přidal ještě pět, ale kdež pak! Nestačilo to. Z písmenek byl stále jen chumel, z něhož se vynořovalo padesát rukou i nohou na všech stranách.

"Rozchod!" křikl Vykřičník. "Takhle to nepůjde. Copak nevíte, v jakém pořádku se nastupuje?"

"Podle velikosti, prosím," vypíplo 'E'.

"Tak vidíte, že to víte," zlobí se Vykřičník. Vidí však, že 'A' se tváří nějak starostlivě. "Copak ti je?" zeptal se.

"Inu," povídá 'A'. "Když nás je vždycky hromádka písmenek stejně velikých. A velká tiskací písmena jsou jedno jako druhé. Žádné není ani o vlas větší. Nemohou se proto ani podle velikosti srovnat."

I zasmušil se Vykřičník. "Chm, bratři, máte pravdu! Ale víte co? Uspořádáme závody - a pak vás srovnám do řady podle toho, jak se kdo z vás vyznamená. Nejdříve budeme skákat."

Skákali jako kobylky a vyhrálo to 'Š', neboť je jako pružina. Běhali a zvítězilo 'M', které má nejlepší nohy na běhání. Zápasili a nejstatečnějším zápasníkem bylo 'R', silák nad siláky. A ještě plavali, šplhali, přelézali překážky, přetahovali se, chodili po rukou ... ani si na všechno nevzpomenu. Po každé zvítězilo jiné písmenko. Zábavy ovšem měli přitom dost. 'O' se při běhání rozběhlo až se začalo kutálet, a kutálelo se daleko za cíl. Nebýt tam pravítko, snad by se ani nezastavilo. Při šplhání se 'D' za nic na světě nemohlo odlepit od podlahy. Zkuste to šplhat s takovým bříškem! Zato při přetahování bylo první. Pro chůzi po rukou se 'H' obléklo tak, že natáhlo kalhoty na ruce. Však víte, že si tak hned nikdo nevšimne, když se 'H' obrátí vzhůru nohama, a skutečně, dlouho tam běhalo, než na to přišli. Při skoku do hloubky se 'V' zabodlo zadečkem do písku, že ho nemohli ani vytáhnout - a podobných příhod bylo velmi mnoho.

Závody trvaly celý týden, a nakonec počítal Vykřičník, kolik kdo má dobrých bodů. Ó jé... musím vám říci, že ačkoliv to je junák k pohledání, na počty má slabou hlavu. Napočítal asi tři miliony osm set šedesát sedm tisíc dobrých bodů, ale rozpočítat je na jednotlivá písmenka neuměl. Když se několik dní marně mořil s výpočty, přišel na nápad.

"Bude se hrát na schovávanou. Písmenko 'A' bude čmuchat, ostatní se schovají. A jak kdo bude odkryt, tak bude stát v řadě při nástupu:" Dopadlo to dobře. Chcete-li to slyšet, bylo to takto:

A B C Č D Ď E F G H CH I J K L M N Ň O P Q R Ř S Š T Ť U V W X Y Z Ž

'Ž' vyhrálo. Zalezlo Karlíkovi do tašky; ten v ní míval pěkný pořádek. Nejen že je nikdo nemohl nalézt, ale ani samo se nemohlo vymotat ven. Proto bylo objeveno až poslední.

Od té doby nastupují písmenka přesně v tomto pořádku nejen při cvičení, ale i v každém slovníku a telefonním seznamu. Je to velmi dobré zařízení, poznáte to ještě často v životě. A proto kdo dosud abecední pořádek neumí - s chutí do učení.


Program s Pohádkami z abecedy je možné stáhnout zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat